Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) küresel risk analizinde, yaşam pahalılığı krizinin yanı sıra yapay zeka (YP-AI) kaynaklı yanlış bilgi ve toplumsal kutuplaşmanın riskleri belirleyici olarak görülüyor. Yapay zeka teknolojilerinin olumsuz etkileri en büyük risk olarak öne çıkıyor. Bu nedenle WEF, yapay zekayı bu yılki Davos zirvesinin ana temalarından biri olarak belirledi.
Yapay zekanın hızla gelişmesiyle birlikte, Davos’ta yapılacak forumlarda yapay zekanın herkesin yararına nasıl kullanılabileceği ve düzenleyici ortamların inovasyonu toplumsal risklerle nasıl dengelediği gibi konulara odaklanılacak. Ayrıca yapay zeka, 5/6G, kuantum hesaplama ve biyoteknoloji gibi dönüştürücü teknolojilerle nasıl etkileşime gireceği de tartışılacak.
Zirvede, dünya genelinde seçimler, olası salgın hastalıklar ve siber saldırılar gibi konular da ele alınacak.
Çin Başbakanı Li Çiang, ABD’nin ülkesine yönelik teknoloji baskısını ve Pekin’in Rusya-Ukrayna savaşını durdurulması konusundaki arabulucu rolünü anlatacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de zirveye katılıp bir konuşma yapması bekleniyor.
Davos Zirvesi’ne 120’den fazla ülkeden 2 bin 800’den fazla iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak. Ayrıca 40’tan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği zirvede, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog gibi önemli isimler de yer alacak.
Davos Zirvesi’nde 800’den fazla çok uluslu şirketin üst düzey yetkilileri ve 150’den fazla küresel yenilikçi de yer alacak. Türkiye’den ise iş dünyasının önde gelen isimlerinin de katılması bekleniyor.
Kaynak: ntv.com.tr