Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, dünya genelindeki ortalama yaşam süresinde meydana gelen iyileşmeler ve ilerlemeler Covid-19 salgını sırasında tersine döndü. 2019-2021 yılları arasında salgın nedeniyle beklenen yaşam süresi 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştü. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Covid-19 salgını sadece 2 yıl içinde beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi.” açıklamasında bulundu. Ghebreyesus, ülkelerin gelecek nesilleri korumak amacıyla küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğini vurguladı.
DSÖ’nün “Dünya Sağlık İstatistikleri 2024” raporuna göre, Amerika kıtası ve Güneydoğu Asya ülkeleri Covid-19 salgınından en çok etkilenen bölgeler oldu. Raporda, Covid-19’un 2020 ve 2021 yıllarında Amerika kıtasında en sık rastlanan ölüm nedeni olduğu belirtildi. Ayrıca, Batı Pasifik ülkelerinin Covid-19 salgınının ilk iki yılında virüsten asgari düzeyde etkilendiği rapor edildi. Beklenen yaşam süresi, bir kişinin ortalama ne kadar yaşadığını gösteren istatistiksel bir ölçüt olarak karşımıza çıkıyor.
Bu veriler DSÖ’nün yıllık sağlık raporları ve istatistiklerini içeriyor. Covid-19 salgını dünya genelinde önemli etkiler oluştururken, beklenen yaşam süresindeki düşüş de bu etkilerden biri olarak öne çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerin salgınla mücadelede daha fazla desteklenmesi ve küresel iş birliği ile gelecek nesillere daha iyi bir yaşam kalitesi sunulması hedefleniyor. DSÖ, ülkeler arasında sağlık politikalarının koordinasyonu ve bilgi paylaşımının artırılması konusunda çağrıda bulunuyor.
DSÖ’nün açıklamaları ve raporları, Covid-19 salgınından en fazla etkilenen bölgeleri ve salgının beklenen yaşam süresine etkisini detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır. Salgının küresel boyutta etkilerini azaltmak ve gelecek salgınlara karşı daha hazırlıklı olmak amacıyla uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Kaynak: ntv.com.tr