Bilim insanları, enerji içecekleri tüketiminin özellikle çocuklar arasında ruh sağlığı sorunları riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu açıkladı. Public Health Journal dergisinde yayınlanan bir çalışmada, enerji içeceklerinin çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını nasıl etkilediği incelendi. Newcastle Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Shelina Visram, “Enerji içeceklerinin psikolojik sıkıntılara ve ruh sağlığı sorunlarına yol açabileceğine dair bulgulardan derin endişe duyuyoruz. Bunlar ele alınması gereken önemli halk sağlığı sorunlarıdır.” dedi.
Çalışma, dünyanın dört bir yanından 1,2 milyon çocuğu kapsayan 51 çalışmadan elde edilen verileri analiz etmiştir. Erkeklerin kızlardan daha fazla gazlı içecek tükettiği de ortaya çıktı. Ayrıca, içki içen çocukların yasadışı uyuşturucu kullanımı ve şiddet gibi riskli davranışlarda bulunma olasılıklarının daha yüksek olduğunun tespit edildiği belirtildi.
Aynı zamanda gazlı içeceklerin düşük akademik performans, uyku sorunları, anksiyete, depresyon ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi olumsuz durumlar yarattığı da ortaya kondu. İngiltere Kraliyet Halk Sağlığı Derneği’nden William Roberts, “Bu önemli inceleme, enerji içeceklerinin hem kısa hem de uzun vadede çocukların ve gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlığına zarar verebileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunmaktadır. İşte bu nedenle Birleşik Krallık Hükümeti’nin bir adım atarak 16 yaşından küçüklere enerji içeceği satışını yasaklamaya yönelik 2019’da verdiği sözü yerine getirmesini istiyoruz.” dedi.
Mayıs 2023’te Newport’taki bir ilkokul, influencer Logan Paul’un Prime Energy kutusunu içtikten sonra bir öğrencinin ‘kalp krizi’ geçirmesi ve midesinin yıkanmak zorunda kalması üzerine tüm velilere bir uyarı notu yayınlamıştı. Bu durum da enerji içeceklerinin potansiyel risklerine dair yapılan çalışmaları destekler nitelikteydi.
Kaynak: www.ntv.com.tr