İspanya’nın Valladolid Üniversitesi tarafından “fahri doktora” unvanıyla onurlandırılan Borrell, konuşmasında İsrail’i eleştirdi. Borrell, İsrail’in Filistin devletinden kaçınarak ve onu zayıflatmaya çalışarak Hamas’ı kurup finanse ettiğini iddia etti. Ayrıca, uluslararası toplumun yapacağı baskılarla iki devletli çözümün barış getireceğine inandıklarını dile getirdi. Orta Doğu’daki durumu “İkinci Dünya Savaşı öncesindeki siyasi durum”a benzeten Borrell, dünyanın büyük bir riskle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Borrell, İsrail ve Filistin’in kendi başlarına anlaşmaya varamayacak kadar birbirlerine karşı olduklarını vurguladı. Bu nedenle Arap dünyasını, Avrupa’yı, ABD’yi ve tüm Birleşmiş Milletleri iki devletli çözümü teşvik etmeye çağırdı. İsrail hükümetini Hamas’ı finanse etmekle suçlayarak, bu durumun Filistin yönetimini zayıflatmak amacıyla yapıldığını iddia etti. Borrell ayrıca, İsrail hükümetinin “iki devletli çözüm için açık bir engel oluşturduğunu” belirtti, ancak hükümetlerin geçici olduğunu ekledi.
Gazze Şeridi’nde istikrar için “acil insani ara”, “İsrailli rehinelerin serbest bırakılmaları” ve sonrasında “İsrail’in Gazze’den çekilmesi” çağrısında bulunan Borrell, İsrail’in sadece askeri önlemlerle kalıcı çözüm bulamayacağını ve uluslararası baskılarla iki devletli çözüme yöneleceğini ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun iki devletli çözüme karşı olduğunu ve Filistin devletini tanımaya direndiğini belirten Borrell, bu durumun bölgede barışa engel olduğunu söyledi.
Kızıldeniz’deki gelişmelere de değinen Borrell, çatışmaların yayılmasını önlemek için deniz ulaşımının güvenliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti. AB’nin gemilerinin aktif savaş görevlerine değil, yalnızca seyir koruma görevlerine gönderileceğini belirtti. Bu durumun çok tehlikeli olabileceğine dikkat çeken Borrell, her an bir kıvılcımın çıkabileceği bir durumun eşiğinde olunduğunu ifade etti.
Kaynak: ntv.com.tr