Kyoto bölge mahkemesinde görülen duruşmada, savcılar, Aoba Shinji’ye idam taleplerini yenilerken, savunma avukatları müvekkillerinin o dönem akli sorunlar yaşadığını öne sürerek, beraat ya da hafif ceza talep etti. Mahkeme ise avukatların taleplerini reddederek Aoba Shinji’ye idam cezası verdi.
Aoba Shinji, 2019 yılında bir stüdyoya girerek, benzin döküp stüdyoyu ateşe vermiş, yangında 36 kişi hayatını kaybetmiş ve 32 kişi yaralanmıştı. Cinayet, cinayete teşebbüs ve kundaklama dahil toplam 5 ayrı suçtan yargılanan Shinji, Japonya’nın ABD ile birlikte idam cezasının uygulandığı az sayıdaki gelişmiş ülkelerden birinde yargılanıyordu.
Japonya’da idam cezasının uygulanmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, insan hakları örgütleri ve Avrupa Birliği idamın kaldırılması yönünde çağrılar yaparken, Japonya’da yapılan anketler halkın büyük çoğunluğunun idamı desteklediğini gösterdi. Japonya, ABD ile birlikte idam cezasının uygulandığı az sayıda gelişmiş ülkelerden biri olarak biliniyor. Bu duruşmada Aoba Shinji’ye verilen idam cezası, ülkedeki idam cezasının devam eden tartışmalarını da alevlendirdi.
Kyoto bölge mahkemesinde görülen duruşmada yaşanan bu gelişme, ülke genelindeki idam cezası ve ceza yargılamalarıyla ilgili kamuoyunda bir kez daha tartışmalara neden oldu. Aoba Shinji’nin idam cezası ile sonuçlanan davanın hükümlülük ve insan hakları konusunda ülke genelindeki tartışmaları da etkilemesi bekleniyor.
Kaynak: ntv.com.tr