Covid-19 salgını sonrasında alınan destekleyici adımların sonucunda enflasyon oranları yükseldi. Dünya genelinde merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırdı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplamda 10 faiz artışı kararı aldı ve politika faizini 450 baz puan artırdı. Bu kararlar, 1999’dan beri en yüksek seviyelere ulaşan mevduat ve refinansman faizlerini getirdi.
Ancak, bu rekor düzeyde gerçekleştirilen faiz artışları ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi ve Euro Bölgesi ekonomisinin yavaşlamasına neden oldu. Merkez bankalarının faiz artırarak enflasyonu düşürmeye çalıştığı dönemde “yumuşak iniş” adı verilen ekonominin yavaş ve kademeli bir şekilde yüksek büyüme hızından potansiyel büyüme hızına geçişi bekleniyor. Bu süreçte enflasyon kontrol altına alınırken ekonomik büyümenin de korunması hedefleniyor.
Son dönemde, ECB yetkilileri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlardan gelen açıklamalar, Euro Bölgesi’nde yumuşak iniş senaryosunun güçlendiğini ortaya koyuyor. Ekonomistler, Euro Bölgesi’nin 2023 ve 2024’te yavaşlayan büyüme hızıyla yoluna devam edeceğini öngörüyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonla mücadelede hala sonuna gelinmediğini belirterek, faiz indirimlerinin bu yaz başlayabileceğini dile getirdi.
AB’nin son ekonomik tahminlerine göre, Euro Bölgesi’nde 2023’te yüzde 0,6’lık bir büyüme öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2023’te yüzde 5,6’ya ve 2024’te yüzde 3,3’e gerilemesi bekleniyor. ECB’nin bu yıl içinde birkaç defa faiz indirimine gideceği tahmin edilirken, toplam indirimin 125 baz puan olabileceği öngörülüyor. Bu durumun bölge ekonomisindeki aktivitenin sınırlı da olsa pozitif tarafta kalmaya devam edebileceğini gösterdiği düşünülüyor.
Kaynak: www.ntv.com.tr