Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yıl haziran ayından bu yana faiz artışları devam ediyor. Faiz artışlarına rağmen enflasyon sorunu kontrol altına alınamamış gibi görünüyor. Perakende satışlar Şubat ayında geçen yılın en yüksek seviyesine ulaştı, kartlı harcamalar rekorlar kırdı. Seçim öncesi döviz talebinin artması ve altın kuyruklarının oluşması, halkın enflasyon kontrolü konusunda güven eksikliği yaşadığını gösteriyor.
Faiz kararlarının etkilerini görmek için nisan ayına bakmak gerekecek ancak faiz artışlarının tam etkisinin 6 ila 18 ay içinde görülmesi bekleniyor. Yılın ilk çeyreği boyunca tasarrufa ilginin düşük olduğu ve TL’ye güvenilmemesi konut satışlarına da yansıdı. Mart ayında konut satışları yıllık bazda yüzde 0,1 düşerken aylık bazda yüzde 12,2 artış gösterdi. Kredi kullanımında da artış oldu, şubattan marta krediyle yapılan konut satışları yüzde 12,2 arttı.
Uzmanların ortak görüşü, konut fiyatlarında büyük bir gerileme beklemedikleri yönünde. Konut fiyatlarında nominal artış devam ediyor, ancak reel olarak gerileme görülüyor. Enflasyonun %15’e ulaşması, yıl sonu hedefinin %36 olmasıyla zor bir hedefe ulaşılacağını gösteriyor. Enflasyon ile konut fiyatları arasında doğru bir korelasyon olduğu da belirtiliyor.
Türkiye’de yıllık 800.000 konut ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Satışlardaki düşüşlerin bir süre sonra artışa dönmesinin beklendiği, çünkü talebin biriktiği vurgulanıyor. İnşaat maliyetleri her geçen gün artarken, ocak ayında aylık yüzde 3,41, yıllık yüzde 70,05 artış gösterdi. 100 metrekarelik bir konutun yapım maliyeti 3 milyon lirayı geçti. Bu durumun fiyatlara yansıması bekleniyor.
Kaynak: www.ntv.com.tr