Temmuz ayında İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 47,2 seviyesine gerileyerek, Türk imalat sektörünün zorlu piyasa koşullarıyla karşı karşıya kaldığını gösterdi. Bu, sektörün yılın ikinci yarısına daralma yaşayarak başladığını gösteriyor.
PMI verilerine göre, yeni siparişler 44,3’e gerileyerek kasım ayından beri en düşük seviyeye düştü. Benzer şekilde, yeni ihracat siparişleri de 47,5’e gerileyerek temmuz ayında hızlandı. Üretim alt endeksi ise 46,5 seviyesine gerileyerek üst üste dördüncü ayda da azalmayı sürdürdü.
İstihdamda da benzer bir trend görüldü. İstihdamdaki düşüş, yeni siparişlerle paralel olarak devam etti ve 21 ayın en belirgin düşüşünü kaydetti. Ancak şirketler, istihdamdaki düşüşün istifa ve emeklilikleri de kapsadığını belirttiler.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, PMI verilerini değerlendirerek zorlu talep koşullarının devam etmesi nedeniyle Türk imalatçılarının temmuz ayında soluklanamadığını belirtti. Aksine, yeni siparişler, üretim ve istihdamda gerileme yaşandığına dikkat çekti. Harker, şirketlerin yakın zamanda koşulların iyileşmesini umut ettiğini belirtti.
Bu sonuçlar, imalat sektöründe faaliyet koşullarının belirgin bir yavaşlama sergilediğini gösteriyor. Tedarik zincirindeki gecikmeler, artan girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarındaki artışlar da sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Sonuç olarak, Türk imalat sektörü temmuz ayında zorlu piyasa koşullarıyla karşı karşıya kalarak yılın ikinci yarısına daralma ile girdi. Şirketler, yakın zamanda koşulların iyileşmesini umut ediyor ancak önümüzdeki dönemde sektördeki belirsizliklerin devam edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Kaynak: www.ntv.com.tr